Menu

Wintergolf met ‘plaatsen’ en de ingebedde bal

Wij krijgen vaak de vraag waarom plaatsen en ingebedde bal apart van elkaar gezien moeten worden. De reden hiervoor is als volgt.

Plaatsen
Het betreft hier een Plaatselijke Regel en voorwaarde is dat de bal MOET liggen op dat deel van de baan dat op fairwayhoogte is gemaaid.
De handeling houdt in dat de bal eerst gemarkeerd moet worden. Na opnemen mag de bal schoongemaakt worden en vervolgens worden geplaatst binnen 15 cm vanaf de originele (gemarkeerde) ligging, niet dichter bij de hole.
Let op! Deze handeling mag maar 1 maal gedaan worden, dus het is niet toegestaan om na het plaatsen te bedenken dat het toch geen lekker plekje is om vervolgens weer te plaatsen.
Voor de volledige beschrijving verwijzen wij naar punt 8 van onze Plaatselijke Regels.

Ingebedde bal
Dit is geen Plaatselijke Regel, maar echt onderdeel van de Regels en wel Regel 16.3.
Wanneer een bal is ingebed in zijn eigen pitchmark mag deze belemmering overal in het Algemene Gebied ontweken worden. Dit is dus niet beperkt tot alleen op het op fairwayhoogte gedeelte van de baan. Ook in de rough mag de situatie zonder straf worden ontweken.
Speler dient vanaf  het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering, niet dichter bij de hole, 1 clublengte af te meten en de bal hierbinnen te droppen (net als ontwijken van GUR).
Let op! de bal moet wel eerst in de lucht zijn geweest voordat deze ingebed raakte. Wanneer een bal door een mislukte slag direct ingebed is geraakt, mag deze belemmering niet zonder straf worden ontweken. Dan zal de bal gespeeld moeten worden zoals deze ligt of de speler zal met 1 strafslag moeten handelen volgens Regel 19, onspeelbare bal.

 De Regelcommissie
Janneke Marijnen
14 januari 2022


Datum geplaatst: 14 januari 2022

← Terug naar nieuws-overzicht