Menu

Weten wat er aan de hand is..

Weet u wat er aan de hand was vorige week vrijdag? We hoorden doedelzak muziek op de baan, had dat met Goede Vrijdag te maken? Zomaar een vraag en ja, wij wisten wel wat er aan de hand was. En nee, het had niet met Goede Vrijdag te maken.

Vorige week vrijdag, 19 april 2019 was de herdenking van de overdracht van Kamp Amersfoort aan Loes van Overeem namens het Rode Kruis op 19 april 1945. Een bijzondere herdenking, die vanwege de verbouwing van het kamp noodzakelijkerwijs plaatsvond in de openlucht in het bosgebied naast de schietbaan op het terrein van Kamp Amersfoort. Een uitgebreid programma dat dit jaar als thema de slachtoffers van de represaillerazzia’s had. Represaillerazzia’s waren het gevolg van een verzetsdaad. Twee voorbeelden: in Putten zijn op 1 oktober 1944 meer dan 650 gijzelaars opgepakt na een aanslag op officieren en in mei 1944 werden in de steden rond de rivier de Merwede bijna 600 gijzelaars opgepakt na een aanslag. De gijzelaars werden gedeporteerd naar Kamp Amersfoort en vervolgens getransporteerd naar werk- of concentratiekampen in Duitsland.

De oorlog is nu bijna 75 jaar geleden en werkt nog steeds door op volgende generaties. Twee nabestaanden hebben hun verhaal verteld en daarmee een bijdrage geleverd aan het programma. Een nabestaande van één van de Merwedegijzelaars, wiens vader terugkeerde uit Duitsland, vertelt over de gevolgen voor het gezin en hoe haar vader heeft geleden onder de oorlogsgebeurtenissen. Een andere nabestaande van één van de Puttengijzelaars, wiens vader het niet heeft overleefd, vertelt eveneens over de gevolgen voor het jonge gezin en vooral haar moeder. Die toen ze 90 jaar werd zei: ‘Als je 60 jaar getrouwd bent komt de burgemeester je feliciteren, maar als je 60 jaar weduwe bent betekent dat eigenlijk niks’.

Er waren nog vele anderen die een bijdrage leverden aan het twee uur durende programma, waaronder de heer Rinnooy Kan over het belang van herdenken voor toekomstige generaties en The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums met hun doedelzakmuziek. Tot slot volgde een stille tocht naar de ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ (in de volksmond de Stenen Man) en de kranslegging. Rond de Stenen Man legden de deelnemers aan de stille tocht een rode roos en tevens lagen er vele bloemstukken van de gemeenten Leusden en Amersfoort, de provincie, maar ook uit Duitsland, de Oekraïne en Rusland.

Het was een mooie, indrukwekkende en waardige herdenking.

Namens het bestuur waren aanwezig: Caroline Lubbers (voorzitter) en Moniek Rijper (bestuurslid marketing en communicatie)

← Terug naar nieuws-overzicht