Menu

Vogelwoningnood?

In de afgelopen maanden zijn alle vogelnestkasten op de baan leeg en schoon gemaakt, genummerd en geregistreerd. Het zijn er ruim 130. In drie rondes heeft de Natuurcommissie met een aantal vrijwilligers en soms halsbrekende toeren dit klusje geklaard. Ca 90% van de nestkastjes bleek bewoond: een mooie score.

Prachtige en sterk verschillende nesten zijn we tegengekomen. Met meerdere lagen mos (mezen) of juist met veel kleine takjes (bonte vliegenvanger), van denneschors-stukjes (boomklever) of juist met een zandkommetje (spreeuw?). Bijna zonde om op te ruimen. We zijn ook op rariteiten gestuit, zoals een slapende grootoorvleermuis, een dode specht, een eekhoornkarkas (ook dood) in een uilenkast, dode bonte vliegen-vanger, wespennesten en een hoornaar-nest, 4  blauwe eitjes bonte vliegenvanger, 3 mezen eieren (over de datum) en twee dode koolmezen.

Opvallend is dat de spreiding van vogelkastjes over de baan nogal ongelijkmatig is. Veel kastjes in de buurt van het clubhuis (18, 1, 6, 10, 7 en 9); het terras wordt goed bediend, zou je kunnen zeggen. Woningschaarste vooral in het noordelijke deel van de baan, bij de holes 11, 5, 12, 4, 3 en 2 en aan de zuidkant (holes 14, 15, 16 en 17). 

Ook in een bosrijke omgeving zijn nestkastjes een goed hulpmiddel om de vogelstand te bevorderen. Een aantal vogelsoorten broedt in boomholtes, dat is hun natuurlijke nestomgeving. Er zijn nooit genoeg dikke bomen, dood of levend, met holtes rond de baan en dus bieden nestkastjes een goed alternatief. In dood hout, zowel staand als liggend, leven ook nog eens veel insecten. Welkom voedsel voor al die vogels!

De Natuurcommissie wil de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups en ook van de das bevorderen door extra nestkasten te plaatsen. Koolmezen zijn dol op eiken-processierupsen. We zullen met name bij de holes 11, 12 en 4 ruim 20 extra mezen-kasten ophangen. Nader bericht volgt, want de kastjes zijn inmiddels gereed.

De das is een mooi beestje en wettelijk beschermd, maar maakt een zooitje van onze fairways. Ze zijn dan aan het woelen en graven op zoek naar engerlingen, de larven van de meikever, die zich tegoed doen aan de wortels van het gras. Sommige vogels zijn ook dol op engerlingen en als die de das voor zijn, dan zoeken de dassen hun heil elders. Met name de spreeuw is een goede strijdmakker, want die zijn er snel bij en laten de grasmat redelijk in tact. Aan het einde van de holes 12 en 3, mogelijk ook 13 zullen we spreeuwenkasten bijplaatsen.  

Dit was voor ons de eerste vogelnestkasten-schoonmaakronde. We zijn nog nest-amateurs, maar zullen steeds beter kunnen determineren welke vogel welk kastje benut heeft. We gaan dat vastleggen in een up-to-date bewonersadministratie. Voor de liefhebbers is een eerste versie beschikbaar en als je het leuk vindt om mee te helpen, laat het weten! 

Groet, Wim Engels en Rob Gabriƫls


Datum geplaatst: 20 januari 2020

← Terug naar nieuws-overzicht