Menu

Van de Baancommissie: Zorg voor de baan!

Een veel gehoorde kreet tijdens het toepassen van de Regels. Vroeger heette dit Etiquette en sinds 2019 zijn deze etiquette regels omgezet in ‘gedragscode en zorg voor de baan’.

Op De Hoge Kleij krijgt iedere nieuwe jeugd – of volwassen golfer deze instructie van of namens de Regelcommissie, alvorens van de verkregen baanpermissie gebruik te kunnen maken.
Maar eerlijk gezegd, kunnen bestaande leden ook best nog wel een opfrissertje gebruiken.

Over het repareren van de pitchmarks wordt al vaak gesproken. Maar evenzo belangrijk is de te volgen route van de green naar volgende afslag.

Nog niet zo lang geleden zag ik een van onze damesleden met 2 gasten spelen. Vanaf de fairway van hole 1 zag ik tot mijn grote verbazing een van de gasten met haar trolley geheel langs de achterste bovenrand van de green van hole 5 lopen!

Ander voorbeeld.

Links achter de green van hole 13 loopt dwars door de varens een ‘olifantenpaadje’ naar het grote bospad. Er gaat bijna geen speelronde voorbij, of ik zie dat spelers steevast met de trolley langs de green naar dit ‘olifantenpaadje’ willen lopen.

Het argument dat gebruikt wordt is dat hier vroeger een boomstammetje lag, maar dat is weggehaald. Ook lopen de touwen niet helemaal door tot aan het grote bospad.  Met andere woorden: er kan dus gewoon langs de green naar achter gelopen worden.

Maar echt, is dat de bedoeling van het ontbreken van touwen en boomstammen? Er loopt toch heus geen direct pad van de voorkant van de green naar de achterkant, toch?

Het kort gemaaide gras rond de green is ook erg kwetsbaar voor schade. Eenmaal kaal gelopen, kost het veel moeite om in deze gebieden weer mooi gezond gras te krijgen. En een bal chippen vanaf kaal gelopen grond is echt niet fijn.

Boomstammen en touwen ter afscherming van de gebieden rond de green zijn niet fraai en de greenkeepers willen dit terecht zoveel mogelijk beperken.

Maar laten wij dan wel met elkaar afspreken om elkaar er aan te herinneren dat wij de gebieden rond de greens sparen door de meest directe en juiste route naar de paden te gebruiken.

Namens de Baancommissie,
Janneke Marijnen


Datum geplaatst: 17 augustus 2020

← Terug naar nieuws-overzicht