Menu

Van de Regelcommissie: Plaatsen

‘PLAATSEN’ – BELUCHTINGSGATEN – INGEBEDDE BAL

Het natte seizoen en de tijd van groot baanonderhoud zijn weer in aantocht en dan horen wij ook weer vaker de vraag: mogen wij ‘Plaatsen’?

Van 1 november t/m 30 april wordt bij de baanstatus aangegeven of de Plaatselijke Regel ‘Plaatsen’ van kracht is.  Dit is dus niet altijd het geval!

In de nieuwe Regels zijn de grondbeginselen van het golfspel duidelijk omschreven in Regels 8 en 9: de baan spelen zoals je hem aantreft en de bal spelen zoals hij ligt.  De gedachte achter deze Regels is, dat de sport wordt beoefend in een natuurlijke omgeving, waarbij flora, fauna en weersomstandigheden de speelomstandigheden mede bepalen.

Het ‘omzeilen’ van deze Regels is alleen mogelijk binnen de beperkingen die zijn vastgelegd door de R&A en door de EGA (European Golf Association) Handicap System (wanneer plaatsen buiten de toegestane periode zonder toestemming van de NGF wordt toegepast, vervalt nl. de qualifying conditie van de baan).

Op De Hoge Kleij gebruiken wij alleen ‘Plaatsen’ als zgn. ‘Winterregel’ en is dus mogelijk in de periode tussen 1 november t/m 30 april, maar alleen wanneer de baanomstandigheid dit noodzakelijk maakt.

Dit wordt bepaald door de Commissie die is belast met de inspectie van de baan: de Greenkeeper c.q. de Baancommissie, eventueel in overleg met de Regelcommissie.

HANDELING : de bal moet op de fairway liggen, de bal MOET gemarkeerd worden en na schoonmaken worden geplaatst binnen 15 cm vanaf de originele (gemarkeerde) ligging, niet dichter bij de hole.

Voor de volledige beschrijving verwijzen wij naar punt 6 van onze Plaatselijke Regels.

‘Plaatsen’ als baanstatus is niet nodig na het prikken van de baan: beluchtingsgaten mogen immers altijd ontweken worden volgens onze Plaatselijke Regel 4d.

De situatie waarbij een bal is ingebed in zijn eigen pitchmark mag overal in het Algemene Gebied ontweken worden zoals beschreven in Regel 16.3

De Regelcommissie Golfclub De Hoge Kleij
Janneke Marijnen en Nico Koelman

← Terug naar nieuws-overzicht