Menu

Van de Regelcommissie: Pitchmarks repareren

Het repareren van pitchmarks op De Hoge Kleij is opgenomen in punt 6.2 van het wedstrijdreglement en hiermee wordt dit onderdeel van Regel 1.2: de gedragscode. Natuurlijk gaan wij er ook van uit dat spelers zich ook buiten de wedstrijden aan deze Regel houden, het gaat immers om zorg voor onze baan.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk het is om pitchmarks direct te repareren.

Op de 1e afslagplaats heeft iedereen alles in de aanslag: bal, tee, ballmarker aan de pet, op de handschoen of in de broekzak.
Maar hoeveel spelers halen op dat moment ook automatisch hun pitchfork uit de tas om die bij zich te houden? Misschien een leuke test om dit eens aan elkaar te vragen voordat u met uw groep gaat afslaan?

Laten wij nu eerst maar eens spreken over de spelers die altijd met de pitchfork in de aanslag de green op stappen.  Deze spelers nemen dan ook nog vaak een extra pitchmark mee die een voorganger heeft overgeslagen. CHAPEAU!

Maar hoe komt het dan dat de greens toch nog veel plekken laat zien waar geen gras groeit?

De oorzaak van deze ronde, weliswaar vlakke, maar helaas grasloze plekken is duidelijk. Zij worden helaas ondanks de zeer gewaardeerde goede bedoelingen, veroorzaakt door de onjuiste methode van repareren.
Het gras op de green is nog steeds een plantje dat op de green heel kort is gemaaid. Het gevolg is dat bij de minste impact dit plantje wordt vermorzeld. Triest, maar waar.

Voeten die slepende of ronddraaiende bewegingen maken, geven al snel een spoor van beschadiging van deze minuscule grasplantjes. Ook een vlag of een club die men op de green laat vallen, geven allemaal sporen op het kwetsbare gras. Zeker wanneer de greens erg zacht zijn in tijd van veel regen is deze kwetsbaarheid heel duidelijk te zien.

Maar de pitchmark is toch wel de meest voorkomende en diepste beschadiging die tijdens het spelen wordt veroorzaakt.

Wanneer een speler met alle goede bedoelingen met een pitchfork het centrum van deze beschadiging omhoog wipt, breken de wortels ook nog eens af en brengt deze handeling de beschadiging alleen maar verder naar de oppervlakte. Het gevolg zijn de bruine ronde vlekken op de greens die weken nodig hebben om weer te herstellen.

De omgekeerde handeling is wat de pitchmark nodig heeft. Wanneer u de pitchfork buiten de pitchmark in de grond steekt en wat gezond gras rond de pitchmark over de beschadiging heen duwt (het kratertje dus bedekken), zal de natuur de rest doen is en kan de beschadiging binnen 1 of 2 dagen geheel herstellen.

Tenslotte richten wij het woord nog even aan die spelers die eigenlijk maar zelden een pitchmark repareren. Niemand begrijpt eigenlijk waarom zij dit nooit doen. Wellicht omdat hun bal eigenlijk altijd de green op rolt. En misschien zijn deze spelers er een beetje klaar mee om de schade veroorzaakt door een ander te repareren.

Maar de greens hebben het hard nodig dat deze pitchmarks gerepareerd worden en nog altijd geldt: goed voorbeeld doet goed volgen om onze greens mooi te houden!

De Regelcommissie,
Janneke Marijnen en Nico Koelman

← Terug naar nieuws-overzicht