Menu

Rupsen ontwijken en onweer

De vragen die ons deze week bereikten gingen met name over deze zaken.

HET ONTWIJKEN VAN DE NESTEN VAN DE EIKENPROCESSIERUPS
De vraag is altijd ‘hoe ver mag ik de boom ontwijken’ want die bomen zijn nog wel eens erg groot.
Het antwoord is simpel: het is niet de boom die zonder strafslag ontweken mag worden, dus de grootte van de boom doet niet ter zake.

Een nest van de rupsen hangt altijd ergens aan de stam. Een tip is dan ook om te bepalen waar de wind vandaan komt, want het is belangrijk om niet in de windrichting te staan die de haartjes naar de spelers kan blazen. Door opzij te stappen kan dat risico al verminderd worden.
Vervolgens dient de afstand om de belemmering van het nest te ontwijken in alle redelijkheid en eerlijkheid te worden bepaald. Dit punt zonder belemmering is dan het referentiepunt van waaruit  binnen 1 stoklengte, niet dichter bij de hole, een dropzone afgemeten kan worden.

ONWEER TIJDENS EEN WEDSTRIJD
In ons wedstrijdreglement is dit beschreven in artikel 5.

Wanneer de wedstrijdleiding besluit het spel stop te zetten, zal het Onweersalarm geactiveerd worden.
Op De Hoge Kleij hanteren wij geen aparte signalen voor het spel direct staken en de baan verlaten of voor hole uitspelen en dan de baan pas verlaten.
Het terrein van onze baan is te groot om overal te kunnen bepalen hoe vaak een signaal is afgegaan.

Dus: hoort u het onweersignaal, maakt niet uit hoe vaak, dan direct het spel staken en de baan verlaten of schuilen wanneer u het niet veilig acht om naar het clubhuis te lopen.
Gaat u schuilen, probeert u dan wel iemand in het clubhuis te laten weten waar u bent.

Markeren van de bal is niet verplicht wanneer de wedstrijd door de Commissie wordt onderbroken.
Immers, bij gevaar is het niet mogelijk om verder de baan in te lopen om uw bal nog op te halen.
Daarnaast is het heel goed mogelijk dat door stromend regenwater een markertje uiteindelijk toch niet
meer is terug te vinden.
Onderweg naar het clubhuis mag speler de bal alleen gaan ophalen wanneer dit nog zonder gevaar kan. Dit is aan de speler om te beoordelen en geheel voor zijn/haar eigen risico.

Indien een speler, ondanks het besluit van de wedstrijdleiding, het spel niet onmiddellijk staakt, volgt diskwalificatie, tenzij de omstandigheden het niet opleggen van die straf rechtvaardigen.
Diskwalificatie kan ook het gevolg zijn wanneer spelers zelf het besluit nemen om de wedstrijd te staken wegens veel regen en een natte baan, zonder het besluit van de Commissie af te wachten.
Een speler mag wel zelf besluiten het spel te staken wanneer hij/zij zich onveilig voelt door duidelijk naderend onweer en de Commissie het onweersignaal nog niet heeft geactiveerd.

In het clubhuis moeten spelers zich melden bij de wedstrijdleiding voor verdere instructies.
Pas nadat de wedstrijdleiding de spelers geïnformeerd heeft dat de wedstrijd weer hervat zal worden, zijn de spelers gerechtigd hun ronde te vervolgen.
Uitsluitend de wedstrijdleiding kan het besluit nemen om de wedstrijd niet te hervatten en deze af te gelasten.

Wanneer de wedstrijd weer wordt hervat, dienen spelers een bal terug te plaatsen op de oorspronkelijke ligplaats. Wanneer de ligplaats niet helemaal meer bekend is, moet deze bij benadering worden vastgesteld.

Door het covid-19 protocol, kan niet altijd de juiste procedure gevolgd worden. Immers, er is in het clubhuis mogelijk niet voldoende ruimte in met de 1,5 meter afstand te schuilen.
Ook het hervatten van de wedstrijd zal voor de Commissie nog een behoorlijke puzzel zijn wanneer de starttijden voor de rest van de dag of zelfs de volgende dagen al geboekt zijn door leden.

De Regelcommissie

25 juni 2020


Datum geplaatst: 26 juni 2020

← Terug naar nieuws-overzicht