Menu

Rotweer betekent rotzooi

De eerste helft van oktober is de periode die we inruimen voor groot onderhoud. Grootschalig prikken (meer dan tien miljoen gaten) en bezanden zorgt voor een stabiele ondergrond in de winter. Prikken (zie onderstaand filmpje) doe je idealiter in droge grond. Als je ervoor kiest de werkzaamheden in oktober uit te voeren dan houd je ondanks dat droge ideaal rekening met wat nattigheid. Over nattigheid hoeven we het niet te hebben. Het kwam met bakken uit de hemel. Ik heb weinig kijk op neerslagtekorten maar het lijkt me dat we flink ingelopen zijn.

Tegelijkertijd met groot onderhoud voeren we verbeteringen in de baan uit. Dat we met de paden bezig zijn is geen verrassing, dat kondigen we tenslotte al een paar maanden aan. Werkzaamheden in de baan zien er vaak indrukwekkend en tegelijkertijd desastreus uit. Helemaal als het weer zo slecht is als de afgelopen dagen. Het is modder en modder en het lijkt nergens op.

Het verleggen van paden is om verschillende reden nodig of wenselijk.
Sommige paden liggen te dicht langs de tees, paden worden langzaam maar zeker steeds breder. Op hole 4 en hole 13 is het pad inmiddels opgerukt tot voorbij de greensproeiers op de gele (5900 meter) tee. Dat daar actie geboden is, is duidelijk.
Op andere holes spoelen de paden steeds meer uit en worden daardoor steeds breder. Hole 3 en hole 12 waren daar goede voorbeelden van.

Tot slot is er een esthetisch aspect dat een rol speelt. Golf is een spel in de natuur en wij hebben een baan die opvalt door de natuurlijke wijze waarop de baan en de omgeving in elkaar overgaan. Paden, zeker als ze steeds breder worden en erg zichtbaar zijn, passen daar slecht bij. De paden een paar meter opschuiven maakt algauw een wereld van verschil. Soms betekent dat iets verder lopen. Het verbaast me wel eens dat dat een punt van gesprek is. Een ronde van 18 holes betekent een kilometer of 10 wandelen. Een paar meters meer of minder maakt de golfronde niet anders. Het nieuwe zicht vanaf de tee op hole 12 maakt heel duidelijk dat die paar meters de moeite waard zijn.

  

De omgeving van het clubhuis bestond inmiddels uit een spinnenweb van paden, sommige nuttiger dan andere, sommige zichtbaarder dan andere.
We beperken het aantal paden in de omgeving van het clubhuis tot het strikt noodzakelijke. Een noodzakelijk pad zoals dat van hole 6 naar hole 7 hebben we in samenspraak met de baanarchitect laten opgaan in het landschap. De afwatering is nog een punt van aandacht en natuurlijk maken we een paar shortcuts zodat iedereen zijn trolley op het pad kan parkeren en dan kan afdalen door de heide om zijn of haar put te maken.

De route rond hole 7 en hole 10 is nog even wennen. Het uitzicht van de tee was bepalend voor de keuzes die gemaakt zijn. De wandeling door de hei is de aanpassing meer dan waard.

Volgende week is het nog even slikken, daarna keert zoals ik eerder aangaf de rust weer terug.

Joost Sträter
baancommissaris  

 


Datum geplaatst: 8 oktober 2020

← Terug naar nieuws-overzicht