Menu

Pitchmarks

Soms schrikken we echt  ‘s ochtends van het aantal niet gerepareerde en verkeerd gerepareerde pitchmarks op de greens, soms tellen we er wel tot 75 in één green.

Wij als greenkeepers kunnen hier erg van balen omdat dit iets is wat wij niet in de hand hebben. De green is ons mooiste stukje gras waar wij erg trots op zijn. Een niet-gerepareerde pitchmark in de green is voor ons een doorn in het oog en de waardering voor ons product lijkt dan erg laag. Maar ook uw medespeler die een pitchmark in zijn/haar lijn heeft liggen zal dit niet fijn vinden.

De impact van een hoge bal op een green is erg groot, na deze klap zal het grootste deel van die oppervlakte afsterven. Om snel herstel en een litteken te voorkomen is het correct herstellen van uw pitchmark erg belangrijk.

Hoe herstel je een pitchmark?
U zet uw pitchfork schuin in het gezonde gras net naast de pitchmark en duwt het gezonde gras naar het midden van de pitchmark. Dit wordt 4 a 5 keer herhaald, rondom de pitchmark.

De fout die nog veel gemaakt wordt is dat de pitch omhoog word gewipt. De pitchmark ziet er dan op het eerste gezicht goed hersteld uit maar na verloop van tijd sterft dit stukje gras en kan het wel tot 3 weken duren voordat deze volledig hersteld is.

Zo ziet een omhoog gewipte pitchmark er na een paar dagen uit. Het gras is dood en zal zo’n 3 weken nodig hebben voor herstel.

Door het gezonde gras naar binnen toe te werken zal de pitchmark na enkele dagen volledig zijn hersteld.

Wees blij met de door uw gemaakte pitchmarks, u heeft met succes de green weten te bereiken met een hoge bal. Repareer uw pitchmark met trots!


Met vriendelijke groeten van het greenkeeping team.

← Terug naar nieuws-overzicht