Menu

Onthulling herdenkingsplaat Kamp Amersfoort

Onder belangstelling van circa 20 personen, is op vrijdag 13 maart een herdenkingsplaat Kamp Amersfoort in ons clubhuis onthuld. De achtergrond hiervan werd door een drietal sprekers toegelicht.

Voorzitter Caroline Lubbers opende en zei er onder andere het volgende over:

“….Zo’n 35 jaar geleden werd, om precies te zijn op 15 maart 1985, De Hoge Kleij opgericht…. en ….Het is vandaag de dag moeilijk te begrijpen, dat de golfbaan juist op deze locatie is aangelegd, zo dicht tegen Kamp Amersfoort aan. Gelegen aan de Loes van Overeemlaan rijdt iedere golfer met de auto of de fiets langs het Kamp. De enige verklaring kan zijn dat Het Kamp in 1985 nog niet de bekendheid en het statuur van Nationaal monument had die het nu heeft. We zijn blij met het initiatief van ons lid Cees Rodenburg (én gids van Kamp Amersfoort) om ook binnen De Hoge Kleij aandacht te schenken aan Kamp Amersfoort…..

Waarna Willemien Meershoek, directeur Kamp Amersfoort een deel van de geschiedenis en toekomst van Kamp Amersfoort (de verbouwing kan u niet ontgaan zijn) toelichtte en ook nog eens benadrukte dat we als buren in zeer goede harmonie en verstandhouding naast elkaar ‘wonen’.

Tot slot hield Cees Rodenburg een indrukwekkend verhaal over wat zich allemaal heeft afgespeeld bij onze buren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Cees: “… Honger was het regime…. Het eerste wat men in het kamp kwijt raakte, was zijn identiteit….. Het Sweinekommando was er vooral om de bewakers van voedsel te voorzien…..” En hij gaf een mooi eerbetoon aan Loes van Overeem, bijnaam De Witte Engel die zoveel voor het kamp en vooral haar bewoners en de bevrijding heeft betekend.

Bezoek vooral Kamp Amersfoort een keer. Wie weet, treft u deze bevlogen gids.

In onderstaande foto-album vindt u de sprekers en uiteraard de herdenkingsplaat. Deze hangt in de hal van ons clubhuis. Om af en toe eens stil te staan bij de beladen geschiedenis van ons land en onze buren in het bijzonder. Het is in dit ‘Schuldig Landschap’ (Armando) dat wij in vrijheid mogen leven. En in ons geval ook golfen.

vlnr: Caroline Lubbers, Willemien Meershoek en Cees Rodenburg

Klik hieronder op de eerste foto voor het gehele album: 

← Terug naar nieuws-overzicht