Menu

Lentezorgen

Deze week is bekend geworden dat De Hoge Kleij op nr. 9 staat in de ranking van Top50Golf.nl. Laten we zuinig zijn op onze mooie baan!

Het is volop lente en het nieuwe golfseizoen is weer begonnen.  Spelers lopen met een blij gezicht in de baan, maar tijdens de laatste vergadering van de baancommissie waren er  zorgelijke gezichten. Deze zorgen willen wij met u delen.

U heeft al gemerkt dat het tegenwoordig in de baan veel drukker is dan enkele jaren geleden. Dat geeft een hoop gezelligheid in de baan en in het clubhuis. Maar het geeft ook zorgen.
De belasting van de baan is behoorlijk toegenomen. Tegenwoordig worden op gewone doordeweeks dagen zo’n 120 rondes gespeeld. In een week incl. het drukkere weekend zijn dit al snel tussen de 900 en 1200 rondes! Dat vraagt om veel meer onderhoud van de baan en onze greenkeepers (die overigens ALTIJD voorrang hebben); zij werken keihard om de baan in topconditie te houden. Zeker na zware storm of hevige regenbuien moeten zij alles uit de kast halen om de schade van het natuurgeweld weer glad te trekken.

Echter …  het werk van de greenkeepers alleen is niet voldoende voor een mooie baan. Veel schade aan de baan wordt helaas veroorzaakt door de spelers zelf.
De winterperiode waarin de bal geplaatst mag worden duurt zo’n 5 tot 6 maanden. Het is fijn voor het spel dat de bal van een kaal stukje grond naar een stukje gras kan worden verplaatst. Helaas is het gevolg wél dat er weer een extra stuk gras wordt weggeslagen in de periode dat het gras niet groeit.

Die pitchmarks op de greens die zo vaak NIET gerepareerd worden. Het duurt een paar weken voordat deze plekken weer hersteld zijn.

De golftassen die dicht langs de greens worden neergezet. Op de tv ziet dit eruit als een normaal professioneel gebruik. Maar heus, deze gewoonte is een enorme belasting voor het kwetsbare gras van de greensurrounds.

Inmiddels ontstaat er ook nog een andere verontrustende schadepost. De rough en de heidegebieden hebben enorm te lijden van het vele onnodige verkeer. Het slaan van een bal uit de heide (en de rough) behoort gewoon tot de Regels en dat is ook geen enkel probleem.

Echter, wanneer een bal in de rough of heide wordt geslagen, wordt verbazend vaak in een rechte lijn met trolley en al naar deze plek gelopen. Hierbij worden zelfs de bordjes ‘geen trolleys’ omver en stuk gelopen! Voor flora en fauna van deze gebieden is het van belan dat de 90 graden regel wordt gehanteerd: niet eerder dan ter hoogte van uw bal het gebied betreden en altijd zonder trolley! Als het niet nodig is, moeten ook spelers met draagtassen daar niet lopen.

Heel graag zouden wij als baancommissie nergens in de baan touwtjes en boomstammen als blokkade willen zien. Maar het verwijderen van deze lelijke obstakels heeft binnen een dag (!) direct schade van de kwetsbare gebieden en de greensurrounds tot gevolg. Zo jammer!

Wij kunnen deze strijd dus niet winnen zonder de discipline van de spelers!  

Laten wij met elkaar afspreken dat wij elkaar tijdens het spelen eraan herinneren om trolleys, golftassen en de handicarts alleen daar te rijden of neer te zetten waar geen schade door overmatige belasting zoals hierboven beschreven ontstaat.

De Baancommissie


Datum geplaatst: 15 april 2022

← Terug naar nieuws-overzicht