Menu

Koninklijk bezoek …

Het is inmiddels februari, een mooi moment om een een afspraak te maken met twee dames van Koninklijke bloede op De Hoge Kleij. Koningin Marie en Koningin Louise hebben eindelijk tijd gevonden in hun drukke agenda’s om mij op audiëntie te laten komen.

Gespannen spoed ik maar de paleizen, gelegen tussen holes 8 en 9. Ik wil dolgraag weten hoe het met ze gaat, wat ze van De Hoge Kleij vinden en wat de plannen zijn voor het verdere jaar. Regeren is immers vooruitzien. Iedere Koningin weet dat, zeker ook onze Marie-Louise.

Het blijkt dat beide dames uit de buurt komen. Uiteraard van goede komaf, is Marie afkomstig van de Amersfoortse berg, terwijl Louise haar wortels bij Huize Schothorst aan de andere kant van Amersfoort heeft liggen. Gezellig aan een glaasje Mede (een soort honing drank) vertellen de dames mij hun verhaal.

M-L: Wij wonen met veel plezier in onze Top Bar Hive. Wat wij erg fijn vinden is dat we alles zelf mogen inrichten en zo laten bouwen als we zelf willen. Er valt voor een imker wel iets minder honing te winnen, maar voor ons als Bijen is dit echt veel fijner. Ook de locatie is zeer op stand. Fijn in het ochtendzonnetje en heerlijk in de natuur. Over de kwaliteit van het eten is niets te lagen. zeer gevarieerd en altijd vers. 

Wel is de hoeveelheid aan de karige kant. Mijn beste, verzucht Louise, steeds als wij weer een vers stukje zwarte grond ontdekken en hoopvol afwachten welke bloemen er gaan groeien, zaaien jullie er gras of heide in Wilde bloemen? Ook worden bomen geplant waar een Honingbij echt helemaal niets aan heeft. Waarom geen boswilgen, boslindes en andere bloeiers? 

Heide is natuurlijk heerlijk, maar bloeit in augustus. Wij willen uiteraard het gehele jaar kunnen dineren. Wisten jullie trouwens dat er op de Hoge Kleij ook nog zo’n 20 soorten wilde (solitaire) bijen leven. Wij hebben er goede vriendinnen aan en delen ons voedsel samen met hen.

Hoe het ging in de winter?

M-L: Afgelopen januari heeft de storm het dak van één van de hives afgeblazen. Wij zijn daar uiteraard erg van geschrokken. Gelukkig heeft ons volk zich kranig geweerd en lijkt het allemaal goed te zijn afgelopen. Ook de sneeuw was geen belemmering natuurlijk. Sneeuw isoleert goed en is zelfs zuurstof doorlatend. Als de mensen dat maar gewoon laten zitten is het helemaal goed voor ons.

Marie vult aan dat zij met zo’n 30.000 onderdanen in september is begonnen. De voedselvoorraad van 12 kilo honing lijkt voldoende te zijn om de nieuwe lente te halen. 

De huidige werksters zijn winterbijen en goed toegerust om 7 maanden te blijven leven.

Inmiddels begint het buiten al weer te schemeren en we komen tot de conclusie dat er veel te veel te vertellen is voor één interview en besluiten onder het genot van een nieuw glaasje Mede een vervolgafspraak in te plannen. Wordt vervolgd!

De Imker

 

← Terug naar nieuws-overzicht