Menu

Koninklijk bezoek (2)

Maart is ten einde en ik had nog beloofd een vervolgbezoek te brengen aan de beide Koninklijke dames van de bijenvolken op De Hoge Kleij.

Het is een drukte van belang in de volken. De voorjaarsschoonmaak is begonnen. Alle hoeken en gaten worden schoongemaakt, afgestoft en daar waar nodig worden de wasraten gerepareerd. Ook eventuele tochtgaten en kieren worden met een soort van zelfgemaakte kit (Propolis) dicht en tochtvrij gemaakt. 

Vroeg in het voorjaar zijn werksters ook erg druk met het verwarmen van de ruimte rondom het broed. Op de plaats waar de eitjes gelegd zijn, moet de temperatuur stijgen naar 35 °C, de broednest temperatuur. Meer verwarmingsbijen worden actief. Als na drie dagen de larfjes uit de eitjes kruipen, moeten ze gevoerd worden door de werkbijen. Dit alles kost veel energie en we zien dan ook dat vanaf deze tijd de wintervoorraad honing steeds sneller krimpt.

Het verwarmen van het nest doen ze door te trillen met hun vliegspieren waarbij ze zich tegen het broed aandrukken om de warmte uit de spieren over te dragen aan het broed. De temperatuur kan in de zomer ook te ver oplopen. Net als zoogdieren moet het bijenvolk zich dan koelen door het verdampen van water. Dit is ook de reden waarom op De Hoge Kleij twee vijvertjes met water naast de kasten staan.

Hoe gaat het met ze?

Koninginnen Marie en -Louise bevestigen dat het op zich wel redelijk goed gaat met de volken. Beide dames zijn voorzichtig alweer begonnen met het leggen van eitjes (nog maar een paar honderd per dag), waaruit na het verpoppen precies na 21 dagen weer een werkster tevoorschijn komt. Dit betekent ook dat de volkjes weer beginnen met groeien. M-L leggen nog eens uit dat er nu zomerbijen worden geboren. Deze leven precies 21 dagen binnen in in de kast en doen verschillende klusjes, afhankelijk van hoe oud ze zijn.

Het begint met schoonmaken, daarna verzorgen van larven, nectar overnemen en verwerken naar honing, bijenwas maken en als wacht- en bewakingsbij zorgen voor de veiligheid van het volk.

De 21e dag gaan ze naar buiten om stuifmeel en nectar te verzamelen.

M-L benadrukken nog eens hoe dankbaar ze zijn voor de vlijt van de werksters. Wisten jullie dat een werkster in de drie weken dat ze buiten vliegt wel 800 km kan vliegen en ze tot wel 3 km rondom de kast hun eten kunnen gaan zoeken?  Daarnaast halen ze in de zomer ook nog water. Na totaal zes weken trouwe dienst zijn de werksters versleten en gaan ze met pensioen.

In één potje honing zitten al met al  snel meer dan 50.000 km bijen vlieguren.

Volgens de dames was het weer veel te koud in maart. (ik als golfer ben het daar uiteraard helemaal mee eens) en loopt de natuur met bloeiende planten en dergelijke erg achter. Lastig voor de dames, want dan is er voor de werksters ook bijna niets te halen, als ze door de koude  en regen überhaupt al kunnen vliegen.

M-L waren dan ook zeer verheugd dat ik als voorjaarsgeschenk een pakje suikerdeeg voor ze had meegenomen. 

Wordt vervolgd.

De Imker

 

 


Datum geplaatst: 3 april 2018

← Terug naar nieuws-overzicht