Menu

Hole 17

“Although the fairway may be made as broad as space allows, it should be highly desirable to play on to some particular portion of it, in order to simplify the next stroke.”

Bovenstaand citaat komt uit “Some essays on golf-course architecture” van Harry Colt. Colt is een van de grootste baanarchitecten ooit. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het continent zijn veel van de beste banen van zijn hand. Royal Portrush, de baan waar het open dit jaar gespeeld werd is een mooi voorbeeld. In Nederland zijn onder meer de Haagsche en De Pan ontworpen door het bureau van Colt.

De Hoge Kleij is een baan van Engelse signatuur. De ontwerpfilosofie van Colt is ook bij ons leidend geweest.

We denken in de baancommissie doorlopend na over hoe onze holes het best tot hun recht komen. Opties vanaf de tee zijn van groot belang voor het spel. Een bredere fairway is voor de mindere golfer plezierig terwijl de goede speler uitgedaagd wordt na te denken over de beste route naar de vlag. De beste plek van de fairway vinden is iets anders dan alleen de fairway moeten raken.

Op hole 17 hebben wij al eerder geprobeerd de fairway naar rechts uit te maaien. Vanaf de tee is het dan makkelijk om op rechts te mikken (of te missen). De slag naar een ondiepe green over een grote bunker blijkt vervolgens verre van eenvoudig. Het is een mooi voorbeeld van het creëren van opties vanaf de tee. Het belonen van een goede slag is iets anders dan het straffen van een mindere slag.

De grond was helaas te ongelijk om er fairway van te maken. Binnenkort gaan we de grond geschikt maken om in te zaaien.

Het mooie van een baancommissie is dat er gediscussieerd wordt door spelers met uiteenlopende golfvaardigheden. Het is dan ook goed om voormalig clubkampioen Boudewijn Hubert in de gelederen te hebben. Toen wij spraken over de rechterkant van hole 17 kwam hij met de gedachte niet alleen naar rechts uit te breiden maar ook aan de linkerkant.

Na overleg met onze baanarchitect en met de firma De Ridder hebben wij besloten ook daar meer fairway te maken.
Hole 17 wordt op die manier een hole waar vanaf de tee verschillende opties zijn om de hole te spelen. Het uitgangspunt is en blijft dat de baan prettig moet spelen voor iedereen. De uitdaging voor de topspeler moet samengaan met het spelplezier van de mindere golfer. Dat eerste lukt goed, dat tweede blijft een doorlopend punt van aandacht.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen de verbetering zal ervaren. De een omdat hij of zij op zoek gaat naar de beste manier om een birdiekans te creëren, de ander omdat de jacht op een bogey of misschien een par zeker zo spannend is aan het eind van de ronde.

Joost Strater,
Baancommissaris

 

 

 

← Terug naar nieuws-overzicht