Menu

Hoe kan het gras zo groen zijn?

Deze vraag is mij al een paar keer gesteld, vaak gevolgd door de vraag of we zoveel sproeien.

Weest gerust, ook wij kennen en nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en verspillen geen druppel water, zeker niet in zo’n superdroge periode.

Hoe kan dat dan? Al enkele jaren besproeien wij de fairways in het voorjaar met Revolution. Dat is een zogenaamde “wetting agent”, een middel dat geen water is of vervangt maar dat ervoor zorgt dat de bovenlaag van de bodem al het beschikbare vocht in droge tijden vasthoudt. Ook bij grote droogte is er toch ook dauw, en ook dat wordt in de bovenste laag grond vastgehouden.

Het is geen goedkoop grapje, maar een ieder kan zien dat het wel heel erg effectief is (en totaal onschadelijk voor het milieu).

We sproeien natuurlijk wel de greens (ook spaarzaam) en de ingezaaide en met zoden belegde stukken. Daar gebruiken we geen oppervlaktewater voor, ons water komt van 60 meter diep, maar ook daar zijn we zuinig op.
Nogmaals, de fairways worden nauwelijks of niet beregend.

Zo kan de baan op een verantwoorde wijze “meebewegen” met de seizoenen zonder zo extreem droog/hard/geel te worden als enkele jaren geleden.

Vurig hopend dat het binnenkort toch echt een tijdje heel hard en veel zal gaan regenen,

Bob Schiller


Datum geplaatst: 17 augustus 2022

← Terug naar nieuws-overzicht