Menu

Het seizoen van de natte baanomstandigheden

U kent Regel 1 vast wel: ‘speel de baan zoals je hem aantreft en speel de bal zoals hij ligt’.
Deze allereerste regel van de R&A is niet de makkelijkste wanneer het natte seizoen is gearriveerd, zeker wanneer tot 1 november helaas geen winterregel ‘plaatsen’ gebruikt mag worden.

Veel spelers denken dat dit besluit binnen de club genomen kan worden, maar dit is niet het geval.
Het is de EGA (European Golf Association) die de qualifying criteria voor een golfbaan en voor wedstrijden voorschrijft.
De R&A heeft in de Regels en de mogelijkheden voor Plaatselijke Regels daarnaast bepaald wat wel of niet is toegestaan wanneer abnormale baanomstandigheden zich voordoen.

Binnen de baancommissie is het in eerste instantie de greenkeeper die de baan inspecteert en vervolgens het advies geeft dat om extra Plaatselijke Regels te laten gelden om de conditie van de baan te sparen en het spel voor de spelers zo eerlijk mogelijk te maken.
Binnen de regelcommissie wordt vervolgens gekeken welke Regels en Plaatselijke Regels er zijn om dit advies op te volgen.
De commissie die de wedstrijd organiseert besluit op basis hiervan of zij een wedstrijd door laat gaan zoals deze was gepland.
Tenslotte kan de wedstrijdleiding tijdens een wedstrijd besluiten dat de condities dusdanig zijn verslechterd dat  de wedstrijd alsnog gestaakt moet worden.
Een qualifying wedstrijd die gespeeld wordt op een qualifying baan, mag niet zomaar non-qualifying verklaard worden. Ook de handicap commissie houdt hierop toezicht.

Hieronder volgen een aantal mogelijkheden die wij hebben om het spel toch wat eerlijker te maken. Voor de volledige omschrijving en de wijze van ontwijken, verwijzen wij naar de volledige tekst van de Regels en de Plaatselijke Regels.

PLAATSEN : zie Plaatselijke Regel
‘Plaatsen’ mag alleen op fairway hoogte gemaaide deel van het Algemene Gebied en alleen wanneer de baancondities hierom vragen. Deze regel kan per dag of periode van toepassing zijn tussen 1 november en 1 mei en mag ook tijdens een wedstrijd (qualifying of fun wedstrijd) alleen toegepast worden wanneer dit is aangegeven in de baanstatus van de baan.

INGEBEDDE BAL : zie Regel 16.3
Belemmering mag overal in het Algemeen Gebied (dus ook in de rough) zonder straf ontweken worden door de bal te droppen binnen 1 clublengte vanaf het referentiepunt direct achter de bal. De pitchmark mag eerst gerepareerd worden.
Let wel: wanneer in het Algemeen Gebied de bal tot stilstand komt vlak bij een pitchmark, mag deze niet worden gerepareerd voordat de slag gedaan wordt (R8: handelingen die omstandigheden die de slag beïnvloeden verbeteren, overtreding geeft 2 strafslagen).

BELUCHTINGSGATEN  : zie Plaatselijke Regel
Belemmering door recent gemaakte beluchtingsgaten in het Algemeen Gebied of op de Green mag ontweken worden zoals omschreven in onze Plaatselijke Regels.

SCHADE OP DE FAIRWAY : zie Plaatselijke Regel
Schade veroorzaakt door vogels/dassen in het Algemeen Gebied mag zonder straf ontweken worden.
Swing belemmering door bandensporen alleen zonder straf ontwijken wanneer het spoor echt diep is.
Wanneer de bal in een met zand opgevulde divot ligt: bal spelen zoals deze ligt.

ZAND OP DE FAIRWAY
Zand in het Algemeen Gebied is geen los natuurlijk voorwerp en mag niet verwijderd worden: de bal spelen zoals deze ligt.

De Regelcommissie
9 oktober 2020


Datum geplaatst: 9 oktober 2020

← Terug naar nieuws-overzicht