Menu

Heeft u het makkelijk kunnen vinden?

Ieder bedrijf, instituut, vereniging etc. heeft wel een beeldmerk dat kan bestaan uit een woordmerk, een lettermerk, een vignet etc. of een combinatie daarvan.

Bekende voorbeelden hiervan zijn:

 

 

Het kleurgebruik bij al deze varianten is erg belangrijk alsmede de gebruikte lettertypes. Uniformiteit in gebruik zorgt voor associatie en herkenbaarheid.

De Hoge Kleij heeft als beeldmerk een combinatie van een vignet en een woordmerk:

Dit vignet is nog steeds modern en wordt meestal in de juiste vorm en kleuren gebruikt. Iets anders ligt het bij de toevoeging van de letters ‘De Hoge Kleij’. Daar ga je al. Had ik hier niet moeten schrijven ‘Golfclub De Hoge Kleij’? In al die jaren dat ik lid ben, heb ik ons beeldmerk op allerlei mogelijke manieren voorbij zien komen. De letters links, boven, rechts of onder het vignet, in een ander lettertype en ook wel eens in een andere kleur, met Golfclub, zonder Golfclub of met golfclub etc. Een doodzonde in elk bedrijf maar dat is goed willende vrijwilligers in een vereniging niet aan te rekenen.

Helemaal bont maakt de Gemeente Amersfoort het met de richtingborden naar onze club: 1) Het woord ‘Golfclub’ ontbreekt en zo ook 2) het woord ‘De’  3) het woord ‘kley’ begint met een kleine letter en 4) geschreven met een ‘y’ in plaats van een ‘ij’. In feite 4 fouten in een kleine naam die uit 4 woorden bestaat. Hoe krijg je het voor elkaar? Ik weet niet of dit al vanaf het begin van onze vereniging is. Wel weet ik dat het bord eens een jaar lang een kwart slag gedraaid is geweest, dus wijzend naar de Stichtse Rotonde, waardoor bezoekers makkelijk het spoor bijster raakten. Het was ook in dat jaar dat de toenmalige caddiemaster, Ries van de Mast, verzuchtte dat maar weinig greenfee-spelers zich aan zijn loket aandienden en hij maar een enkele keer heeft kunnen vragen: ‘Heeft u het makkelijk kunnen vinden?’

Ongetwijfeld kent u het verschijnsel en de last van een oorworm; een melodie die in het hoofd blijft hangen. Na het lezen van deze column loopt u het risico op een oogworm. Het scheelt maar een letter en het is dan ook bijna even lastig. Telkens als u nu naar de club gaat en langs het bordje met de verbasterde naam van onze club rijdt, zou dit ook in het hoofd kunnen blijven hangen. Ik kamp al jaren met zowel een oorworm als een oogworm en denk dat mijn handicap daaronder lijdt omdat het de concentratie verstoort. De tekst van het oorworm-melodietje hou ik voor me, dat lijkt me het beste, maar dat het verkeerde bordje de oorzaak is van mijn oogworm wil ik wel met u delen. Mijn dokter zegt dat aan die oorworm weinig te doen is. Nou ja, dat melodietje houdt vanzelf een keer op maar dan heb je ook nergens meer last van. Hij zei verder dat die oogworm nog wel kan worden opgelost, eenvoudig door dat richtingbordje te vervangen door iets wat meer representatief voor Golfvereniging De Hoge Kleij is. Maar of het daarna helemaal uit het hoofd verdwenen is? Zul je zien dat prompt dat nieuwe bordje begint te oogwurmen. Achteraf gezien was het voor u misschien beter geweest als u deze column überhaupt niet had gelezen.

Pieter van Leijenhorst

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

← Terug naar nieuws-overzicht