Menu

En Jan, hoe is het met de bijen?

Deze vraag wordt mij iedere Keer als ik op De Hoge Kleij ben wel een keer gesteld. Even een kleine update.

Op dit moment staan er twee kasten met ieder één volk tussen hole 8 en 9 op de Hoge Kleij. De dames (en een paar heren) hebben het reuze naar hun zin op dit moment.
De afgelopen weken waren erg warm (het broed mag niet warmer worden dan 30,5 graden) en dat betekent dat er veel gekoeld moet worden. Dit koelen doen ze door water mee naar binnen te nemen dit te verdampen en weer naar buiten te wapperen.
Met erg warm weer gebruiken ze voor koeling wel een liter water per dag per volkje.

Een bij kan ongeveer 45 mg water per keer vervoeren. Dus 1 kilo (1.000.000 mg) water halen is nog een heel werk alles bij elkaar.

Tijdens de warmte de afgelopen weken waren er nauwelijks bloeiende planten te vinden en die er waren hadden zulke dikke nectar dat deze voor bijen niet mee te nemen is. Hun eigen voorraad honing was helemaal op en daardoor heb ik de bijen bijgevoerd met een soort dik suikerwater. Inmiddels bloeit de heide en het is gelukkig niet zo droog als vorig jaar. Ook beginnen de tuinen van de nieuwbouw achter het dierenasiel langzaam vorm te krijgen.

Kortom; het gaat prima met de bijen. Op de agenda staat nog een varroa behandeling in augustus en bijvoeren totdat ze 12 kilo eten in opslag hebben. Daarna zit het imker seizoen er weer op en kunnen de bijen naar een nieuw voorjaar toewerken.

 

 

Groet,
Jan van Putten
(” onze” imker)

 

← Terug naar nieuws-overzicht