Menu

Das toch niet normaal meer …

Ze mogen van alles over me zeggen maar niet dat ik geen dierenliefhebber ben. Dieren herkennen mijn diervriendelijkheid van grote afstand en komen zonder uitzondering vrolijk en opgewonden naar mij toe rennen. Hun instinct weet dan al dat ze een paar liefkozende aaien zullen krijgen en dat het ook wat gezellig gebrabbel oplevert.

Een vlieg in mijn huis heeft niets te vrezen. Ik heb zelfs geen vliegenmepper. Even de deuren en ramen tegen elkaar openzetten en weg is het bezoek. Ook een bij sla ik niet de hersens in. Het moet Jan van Putten ongetwijfeld prettig stemmen om dit te horen. Onlangs stond mijn buurvrouw geheel overstuur voor mijn deur: ‘Pieter, ik heb een grote dikke enge spin in mijn huis. Wil jij hem even doodslaan’. Ik pak deze vriend gewoon bij één van z’n pootjes en zet hem buiten waarna ik nog een kalmerend kopje koffie met de buurvrouw doe.

Zoogdieren? Ik huldig het standpunt dat er niet genoeg gezoogd kan worden, maar bij de das moet ik toch even een pas op de plaats maken. Dat doe ik ook op de fairway’s van onze golfbaan wanneer ik nieuwe enorme schade ontwaar die onze vrienden hebben aangericht. Waartoe zijn wij op aarde? Wat is het nut van de das? We hebben zoiets als een Nuttige Dierenwet waarin zoogdieren worden beschermd maar hierin is de das niet opgenomen. Deze zijn echter toch beschermd vanwege hun zeldzaam en merkwaardig voorkomen. De Vereniging van Zoogdieren kan u er alles over vertellen: https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/das Ook verwijs ik naar de site van de Stichting Das&Boom die o.a. jonge dassen groot brengt waarna ze in de natuur worden uitgezet. Zie hiervoor: https://www.dasenboom.nl/  Ook golfers kunnen hiervan donateur worden. Ik vermeld het er maar even bij. 

Het zal onze baancommissaris heel wat hoofdbrekens hebben gekost om te bedenken hoe deze schade te voorkomen of te beperken, verstrikt als hij zal zijn geraakt in de regelgeving van bescherming en bestrijdingsmiddelen. Tot hoever is dit grove gewroet in onze fraaie fairway’s overigens te tolereren? Zou een beetje ‘out of the box’ denken soms tot een oplossing kunnen leiden? 

Heel vroeger waren de rivieren zo schoon dat ze bol van de zalm stonden waardoor deze vis heel goedkoop verkrijgbaar was en dagelijks aan dienstmeisjes  werd voorgeschoteld. Ze lieten toen in hun contract opnemen dat ze maar één keer in de week zalm behoefden te eten want het kwam ze werkelijk de neus uit. Het beste is dus misschien wel om ons toe te leggen op het kweken van emelten en engerlingen die dagelijks in een hele berg voor de opening van de dassenburcht worden gekieperd. Dit zal ze leren, tot kokhalzen toe. 

Pieter van Leijenhorst 

 

← Terug naar nieuws-overzicht