Menu

Calamiteitenkap

Dat klinkt wel heftig en dat is het ook. In Noord-West Europa heerst de letterzetterkever, in ieder geval in de bossen die gedomineerd worden door fijn- en zilverspar. Op onze baan hebben we ook plekken waar deze boomsoort veel voorkomt.
Twee keer een droge zomer is de genadeklap geweest voor deze bomen die sowieso al niet in een al te beste conditie verkeerden. Onze klimaatzone blijkt niet optimaal voor deze soort.

Vorige week zaterdag hebben we een presentatie in het clubhuis gehad van onze bosadviseur, Ronald Buiting. Hij kan veel beter uitleggen dan ik waarom we bepaalde maatregelen moeten nemen. Zijn presentatie staat onder dit artikel gesplitst in 2 verschillende linkjes. Een kleine groep leden was aanwezig en stelde positief-kritische vragen. Omdat het zou lijken alsof er in de toekomst alleen maar grove den zal staan, voeg ik graag nog toe dat Ronald aangaf dat zeker ook eik en berk tot de gewenste, want succesvolle, boomsoorten horen.

Na zijn presentatie heeft hij in het veld laten zien hoe onze bossen ervoor staan. Op sommige plekken zal het wel even slikken zijn als de kapwerkzaamheden beginnen.
We hebben ook gezien dat er plekken zijn waar het beeld veel interessanter zal worden. De overigens imposante, maar bepaald niet vitale sparren naast de tee van 16 ontnemen het zicht op een prachtige historische beukenlaan waar ook groepsgewijs eiken staan. Als we die straks zien, ervaren we meer ruimte en een gevarieerder bosbeeld. 

Omdat er dit jaar duidelijke meer zal gebeuren dan voorgaande jaren ben ik blij dat een groep leden heeft aangeboden een deel van de zaag- en opruimwerkzaamheden op zich te nemen. Op die wijze beperken we met elkaar de kosten die gemoeid zijn met de boswerkzaamheden. In het verleden was de opbrengst van het hout nog interessant, dat zal dit jaar anders zijn. Dat er in Duitsland een miljoen hectare gekapt gaat worden, draagt niet bij aan een goede marktprijs.

Ik kijk uit naar onze baan in het voorjaar. We weten inmiddels dat als het groen weer aan de bomen zit het leed gauw vergeten is.

Joost Sträter
Baancommissaris

 
Presentatie deel 1 en presentatie deel 2 

← Terug naar nieuws-overzicht