Menu

Carl Verheijen; de schaatser die nooit onder de 15 graden golft..

Anders dan de titel doet vermoeden, is het niet zo dat deze oud langebaanschaatser terugdeinst voor kou, maar is het een kwestie van prioriteiten.. Tijdens het gesprek met Kleijnotes wordt snel duidelijk: hier zit een gedreven man!

carl-verheijen-hall-of-fame-hoge-kleij-klein

Carl Verheijen – Hall of Fame Hoge Kleij

Carl Verheijen is vader van drie kinderen (11, 10 en 5), getrouwd met oud-schaatsster Andrea Nuyt, studeerde medicijnen, werkt als directeur van twee gezondheidscentra en heeft vele medailles in de wacht gesleept. Waaronder vijf maal wereldkampioen en op de Olympische Spelen van Turijn in 2006 haalde hij brons op de 10 kilometer en brons op de ploegenachtervolging.

Je golft nog maar zes jaar en zit nu al op handicap 6.8. Hoe kan dat?

Carl: “Er zit een wedstrijdmentaliteit in mijn manier van spelen. Als ik een wedstrijd speel of een kaart loop, gaat de knop om en weet ik me helemaal op het spel te focussen. Zeker als ik tegen mijn broer Frank speel (niet onverdienstelijk marathonschaatser en ook lid van De Hoge Kleij, red.), komt de competitieve sportman in mij naar boven en doe ik er alles aan om van hem te winnen.”

Waarom ben je gaan golfen?

“Allereerst natuurlijk omdat ik het spel leuk vind. Bij schaatsen bereikte ik op een goed moment mijn top en kon het alleen maar slechter worden. Bij golf kan je op elke niveau jezelf nog altijd verbeteren en dat daagt mij uit.

Door mijn drukke bestaan met mijn werk en mijn gezin, is golfen een rustmoment. Het geeft mij rust en ruimte voor mezelf. Bovendien is het leuk om met anderen de baan in te gaan. Die combinatie geeft me energie voor mijn werk en gezin.”

Werk

Vanaf 1 januari aanstaande is Carl directeur van iPH, Institute for Positive Health. Deze stichting stelt zich ten doel de positieve gezondheid van de mens in algemene zin te ontwikkelen. Kijk hier voor meer informatie: www.ipositivehealth.com. Een verfrissende kijk op ziek zijn of liever gezegd: op gezondheid! Tot die tijd rondt hij zijn functie als algemeen directeur bij twee gezondheidscentra in Nijkerk af.

“Belangrijke pijlers waarop de stichting zich richt zijn ‘meedoen’ en ‘zingeving’. Ik heb het nu even extra druk, maar stress ken ik niet. Als topsporter heb ik goed geleerd te plannen en als ik tegen een deadline aanzit, gooi ik mijn agenda leeg en richt me op die deadline. Ik doe wat ik leuk vind. Maar ik vind het wel heel leuk om veel verschillende dingen te doen en dat is tegelijkertijd mijn valkuil.”

Gezin

“Mijn kinderen zijn allemaal sportief aangelegd, maar mogen wat ons betreft zelf uitzoeken waar ze het meeste plezier aan beleven. Dan kunnen ze op de lange termijn hun sport ontwikkelen zover ze dat zelf willen. Voor golf vind ik ze nog te jong en ze doen ieder al twee sporten. Misschien als ze een jaar of 14, 15 zijn? Mijn vrouw golft ook incidenteel. Als ik zie hoeveel oudere stellen hier nog samen de baan ingaan, dan ben ik hoopvol voor onze golftoekomst!”

 Mis je de schaatssport?

“Ik mis het trainen en daarmee het fysieke afzien niet. Wel mis ik het toewerken naar een groot evenement. In mijn laatste jaar, 2010, was ik eigenlijk op mijn top en had ik goede kwalificatiewedstrijden gereden om nog door te kunnen gaan, maar mentaal kon ik me niet meer opladen. De volgende Olympische Spelen kwamen pas vier jaar later en ik gaf de prioriteit aan een gezin met destijds nog jonge kinderen.”

carl-met-bronzen-medaille-os-turijn-met-bob-de-jong-en-chad-hedrick

Carl met bronzen medaille OS Turijn met Bob de Jong en Chad Hedrick

Mooiste sportervaring

“In een vol Thialfstadion eind 2005 het wereldrecord 10 kilometer rijden was het mooiste wat ik op sportgebied heb meegemaakt. In de laatste rit schaatste ik nog even net onder een zojuist verbroken wereldrecord door. Dat hele stadion stond op zijn kop, geweldig!”

Heb je nog tips van voor onze leden?

“Je laatste bal, zeker een slechte, moet je na tien stappen vergeten zijn. Het is herkenbaar: veel golfers hebben een dip van vier of vijf holes. Dat komt omdat ze dat negatieve gevoel van die ene verkeerde slag niet los kunnen laten. Maar herken de negatieve emotie en accepteer dat je een bal verkeert slaat. Dat mag op ons niveau!

Verder moet je niet bezig zijn met het resultaat, maar met het proces. Dus als je bijvoorbeeld goed let op je houding en je slag of dat wat voor jou belangrijk is, zal het resultaat er ook naar zijn.”

Tot slot

Carl vertelt gepassioneerd over alles wat hij doet en waar hij voor staat. In zijn leven, zowel zakelijk als privé, draait het om gezond worden en blijven.

En dit zegt hij over onze club:

“Ik vind De Hoge Kleij een gezellige club, waar ik me erg thuis voel. Door de dinsdagavonden, maandbekers en competitie heb ik aardig wat mensen leren kennen. Het verenigingsgevoel leeft er zeker! Ik word soms aangesproken op mijn schaatsperiode, maar daar ben ik trots op, dus ervaar ik dat als leuk.”

Carl blijkt ook nog eens vier nieuwe (in eerste instantie proef-) leden te hebben ingebracht. Een waar ambassadeur voor onze club!

← Terug naar Kleijnotes-overzicht